SapmiRating: 0

Саамский женский форум готовит и проводит международную конференцию "Северный алкоголизм: мифы и реальность".

25-11-2012 | 16:36
views: 1/35
Саамский женский форум готовит и проводит международную конференцию "Северный алкоголизм: мифы и реальность".

Планируется участие 35 человек, приглашения отправлены в правительство Мурманской области, областную Думу, прямыми участниками будут представители коренного народа саами Мурманской области и Норвегии.

SNF arrangerer 1.-2. desember 2012 seminaret  ”Alkoholmisbruk i nord, myter og realiteter” i Murmansk.  Bakgrunnen er prosjektet “La oss lære å leve uten alkohol”, som samekvinner i Russland har selv initiert. Rusmisbruk, vold og kvinnehelse må ses i sammenheng, sier SNF, og oppfordrer til at 25. november, FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner, blir en viktig dag å markere også i samiske samfunn.

 

SNF vil helga 1.-2. desember 2012 avholde et seminar i Murmansk i prosjektet “La oss lære å leve uten alkohol”. Samekvinner i Russland har selv initiert prosjektet, og SNF har søkt samarbeid med politiske organer, etablerte institusjoner og andre organisasjoner i Norden, bl.a. inuittene i Grønland. I dag hindrer Nordisk ministerråds struktur at samene kan delta i det etablerte samarbeidet som de nordiske landene og nasjonene har, inkludert  Grønland, Færøyene og Åland. At samene holdes utenfor er uhørt i et demokratisk Norden, mener SNF, som i en årrekke har påpekt hvordan dette bl.a. hindrer naturlig samarbeid nordiske urfolkskvinner imellom.

SNF har i mange år hatt fokus på at rusmisbruk, vold og kvinnehelse må ses i sammenheng og som et alvorlig samfunnsproblem, og et inuittisk-samisk samarbeid vil uten tvil være gjensidig givende og nyttig. SNF berømmer organisasjonen SamiSoster i Finland og dens leder Ristenrauna Magga sitt iherdige arbeid, der kunnskaper om samisk språk og lokal kultur har vært viktige for å oppnå gode resultater. For økt synliggjøring oppfordres til at 25. november, FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner, blir en viktig dag å markere også i samiske samfunn.

SNF er takknemlig for at Sametinget i Norge og Samisk parlamentarisk råd (SPR) tildelte SNF årets likestillingspris. Slik blir vårt arbeid mer synlig, som at vi offentlig tar opp tabubelagte saker som seksuell trakassering, vold og alkoholmisbruk og at vi stort sett er eneste offentlige stemme som reagerer på kjønnsdiskriminering.


Source: www.saminissonforum.org