SapmiРейтинг: 0

Mari Boine forteller åpent om de mørke sidene av livet sitt i biografien «Fly med meg».

10-10-2012 | 18:31
Просмотров:54Сегодня:1
Mari Boine forteller åpent om de mørke sidene av livet sitt i biografien «Fly med meg».

I boka «Fly med meg», skrevet av Per Lars Tonstad, forteller Mari Boine blant annet om tiden da hun flyttet til Oslo.

Mari Boine - Fly med meg

Boka «Fly med meg» er skrevet av Per Lars Tonstad.

– Da hadde mine foreldre nylig gått bort. Jeg var nyskilt og jeg hadde forlatt barna mine. Jeg flyttet til en helt fremmed verden og samtidig var det vannvittig store forventninger til meg. For meg føltes det veldig skummelt, forteller en åpenhjertig Mari Boine.

Presset, forhåpningene og savnet førte til mye smerte og derfor var det lett å ty til alkoholen.

– Jeg kjøpte sterk drikke. Dette førte til at jeg klarte meg følelsesmessig og var med på å døyve smerten. Det gjorde at jeg ikke ble helt gal. Da sa jeg ofte at det er en lykke at alkoholen finnes, forklarer Mari Boine i et intervju med NRK.

Dette kunne imidlertid ikke fortsette i evig tid.

– Heldigvis så noen venner av meg hva som holdt på å skje. De fortalte at dette ikke var særlig bra. Jeg er evig takknemlig selv om jeg på den tiden ble sint og sa at dette ikke var sant og at de måtte slutte å prate tull.

Fikk vite at kjæresten hadde voltatt kvinne

Mari Boine forteller også i boka at samme dagen som hun fikk nyheten om at hun skulle bli ridder av St. Olavs orden, fikk hun vite at kjæresten hadde voldtatt en kvinne.

– På en fest hos en felles venn den kvelden møtte mannen ei afrikansk jente - og voldtok henne. En bekjent av Mari forsøkte å forhindre overgrepet, men ble slått, sparket og kastet på dør. Mannen låste seg deretter inne, og politiet måtte seinere bryte opp døra for å pågripe ham og sette ham i arresten, forteller biografen Per Lars Tonstad.

Samme dag som Boine fikk vite om voldtekten, ringte tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga og fortalte at HM Kongen ville utnevne henne til ridder av 1. klasse.

– Men da befant jeg meg i et slikt kaos at jeg i stedet spurte Magga: «Jeg har fått så mange utmerkelser, kan dere ikke heller gi denne til Inga Juuso?», opplyser Mari Boine til NRK.

Hun valgte likevel å motta utmerkelsen senere samme år.

Mannen ble senere straffet for voldtekten og sendt ut av landet. Boine møtte den voldtatte kvinnen og støttet anmeldelsen hennes.

– Jeg har hatt slike opplevelser noen ganger i livet, der jeg i løpet av en time eller et par timer først får en trist beskjed og deretter en beskjed som er gledelig og med på å «løfte meg opp i himmelen», forklarer Mari Boine.

Источник: www.nrk.no
Комментарии
Оставить комментарий
Чтобы оставить комментарий
Войдите